De kracht van storytelling in muziek

Door Alexandra Smith • In Blog, Geen categorieGeen reacties

In kan me geen wereld voorstellen zonder muziek. Muziek kan een troost zijn. Een herinnering oproepen. Vreugde teweegbrengen. De energie veranderen in een ruimte. Mensen raken. Een momentum creëren en herinneringen borgen. Hoe speelt de kracht van storytelling daar een rol in?

Een grote, volgens mij. Want zelfs muziek zonder woorden drukt op zijn minst emoties uit. En emoties zijn onlosmakelijk verbonden met verhalen. Zo gauw we muziek horen, kunnen we er dus direct een verhaal bij bedenken. Daarom maakt muziek iets bij ons los.

Geraakt worden door een persoonlijk verhaal

Vorig jaar woonde ik een concert bij van Frankie Ballard. De zanger vertelde voorafgaand aan een akoestisch nummer een persoonlijk verhaal. Hoe hij ooit de plaats waar hij opgroeide verliet om carrière te maken in de muziek. Hij moest daarvoor iemand achterlaten, een jeugdliefde. Een moeilijke keuze die af en toe nog steeds pijn deed. En – zo voegde hij eraan toe – daar ging het volgende nummer over. Hij zei: ‘We hebben vast allemaal wel iemand in ons leven gehad die we moesten achterlaten.’

Zijn persoonlijke inleiding, maakte dat het publiek geraakt was. Nog vóórdat het nummer werd gespeeld. Ook al is zijn verhaal niet ons verhaal, de universele emotie van verlies kennen we allemaal. Het effect? Extra aandachtig luisterden we naar wat kwam. Ontroerd lieten we na afloop een daverend applaus horen. “You could have loved me” was niet langer zomaar het refrein van een onbekend nummer. We kenden nu het échte verhaal. Het complete verhaal, dankzij de inleiding vooraf. En dat veroorzaakte gewoon veel meer impact.

Krachtigste vorm van storytelling

Muziek is geen toevallige opeenvolging van melodieën of zanglijnen. Muziek is een verhaal met emotie, waaraan we onze persoonlijke betekenis geven. Iedere keer als we een nummer horen dat we kennen, voelen we opnieuw iets van die emoties die bij dat verhaal horen. Het is als een nooit eindigende catharsis.

Muziek laat heel goed zien hoe belangrijk structuur, herhaling en emotie zijn als je met een verhaal impact wil veroorzaken.

Zo bekeken is muziek misschien wel de krachtigste vorm van storytelling.

Meer weten over hoe je met storytelling krachtiger een verhaal kunt vertellen? Op 16 februari zijn nog twee plaatsen over bij de masterclass presenteren in Amsterdam en je bent van harte welkom! Geef je hier op. 

Geef een reactie