Verhalen vertellen: kunstje dat je kunt leren

Door Alexandra Smith • In BlogGeen reacties

17072638696_f871731849_bSla jij dicht op papier? Of ben je juist een spraakwaterval en raak je hierdoor de weg kwijt als je eenmaal begint te vertellen? Verhalen vertellen (storytelling) is een must, maar het is ook een kunst. Nou ja, een kunstje dan. Want verhalen vertellen kun je leren en als je weet hoe het werkt wordt het magisch.

Storytelling werkt als een magneet voor anderen als het een les, herkenbare ervaring en/of inspirerende boodschap bevat. Liefst alle drie. Als dit niet zo is, is je verhaal niet echt het delen waard. En als het wel zo is, begrijpen mensen de essentie ervan pas als je het op een goede en duidelijke manier overbrengt. Anders snappen mensen het niet raak je bijna niemand of haken ze af. Zonde? Ja!

 

Wanneer vertel je een duidelijk verhaal?

Een verhaal is duidelijk wanneer de taal voor je doelgroep eenvoudig is, ze begrijpen wat je wil overbrengen en ze mee worden genomen in een herkenbare verhaalstructuur. Er zijn heel veel verschillende verhaalstructuren en je bent onbewust met de meeste bekend. Zo verlopen veel westerns volgens een bepaalde structuur (cowboy arriveert in vreemd stadje dat bedreigd wordt door iets of iemand waartegen hij ten strijde trekt enzovoort) en kennen veel Hollywood klassiekers de structuur van de heldenreis (held gaat op avontuur, ontmoet een mentor, wordt beproefd enzovoort). In de marketing gaan ze vaak aan de slag met de verhaalstructuur volgens AIDA (attention, interest, desire, action).

Verhalen vertellen: de verbindende factor

In elk verhaal zitten waarden en lessen verborgen. Deze komen ideaal gezien overeen met wat je doelgroep belangrijk vindt, herkenbaar vindt of wil ervaren. Op dit niveau vindt de verbinding plaats. Het mooie is dat je dit direct voelt, want dat is het moment waarop anderen hun verhaal met jou willen delen.

(Dit blog heeft als onderliggende basis de verhaalstructuur van AIDA, dus vanaf hier volgt de call to action).

Wil jij je kennis op gebied van storystelling bijspijkeren en voortaan vlammen met verhalen? Geef je dan op voor de open masterclass storytelling en leer werken volgens verschillende verhaalstructuren. De volgende masterclass vindt plaats op 12 april en er zijn nog maar twee plekjes vrij 😉

Anderen over de training:

“Top. Inspirerend, uitnodigend om verder te gaan met vertellen van verhalen.” K. Goes

“Ontspannen, persoonlijk en héél bruikbaar!” G. van Gerner.

 

Geef een reactie