Verhalen worden steeds meer video

Door Alexandra Smith • In Blog, Geen categorieGeen reacties

Eind vorig jaar vertelde Facebook’s Chief Product Officer Chris Cox dat in 2021 alle mobiele data uit video bestaat. Als je in de storytelling business zit, zal je daar dan iets mee moeten doen – vind ik.

Films raken meer dan boeken

Tijdens storytelling trainingen vertel ik altijd enthousiast waarom een film meer impact op je kan hebben dan een boek. Bij film worden er simpelweg meer delen van je hersenen betrokken. De toevoeging van geluid en beeld maakt dat je eerder geneigd bent om een verhaal als ‘echt’ te ervaren. Bij films met een goede spanningsboog is het alsof je zelf de hoofdpersoon bent: je leeft je zoveel in dat je oxytocine en cortisol aanmaakt. Het gevolg hiervan? Je bent geraakt (lees hier meer over hoe die stofjes ervoor zorgen dat je eerder geneigd bent geld te doneren aan goede doelen na het zien van een goede doelenfilm).

Documentaire maken, hoe begin je?

Video is dus een heel krachtig medium. En verhalen worden steeds meer video…. precies daarom volg ik het komende jaar een opleiding documentaire maken bij de Amsterdam Film School. Maar hoe kom je aan een onderwerp als je een documentaire wil maken? Eens per maand vlog ik over het maakproces. Hieronder mijn eerste vlog over hoe je nu eigenlijk aan een onderwerp komt voor een documentaire (lees daaronder ook nog even de tips).

Zoals je in het filmpje al begrijpt is het vooral een onderzoek vanuit chaos 😉 Maar er zijn wel manieren om tot een definitieve keuze te komen:

  • Kies 2-5 onderwerpen die erg bij je passen en waar je nieuwsgierig naar blijft.
  • Ga in een dagboek in dialoog met jezelf, schrijf zo vrij mogelijk en markeer inzichten.
  • Blijf alles onderzoeken, net zolang tot je voelt dat je concreter kan worden.
  • Gun jezelf tijd en durf persoonlijk te worden; als jij niet geraakt bent door een onderwerp zal de kijker dit ook niet zijn.

Zo gauw ik een definitief onderwerp heb, laat ik dat weten!

Geef een reactie