Internationale vrouwendag: het verhaal van Hillary Clinton

Door Alexandra Smith • In Blog, Geen categorieGeen reacties


Hillary Clinton, GOTV event, Alverine High School, 08-02-2016, Hudson
Ze kan de volgende – en daarmee eerste vrouwelijke – president van Amerika worden: Hillary Clinton. Als 2016 haar jaar wordt, is ze misschien wel de machtigste vrouw op aarde. In aanloop naar Internationale Vrouwendag 8 maart, analyseren we haar manier van speechen en het verhaal van Hillary Clinton.

Tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire onlangs, maakte ik Hillary van dichtbij drie keer ‘live’ mee. Het was duidelijk dat ze bekend is met speech-technieken en zich die steeds beter eigen maakt: afwisselend hard en zacht praten, pauzes inlassen, drieslagen, contrasten enzovoort.

Toen ik de grote jaarlijkse fundraiser van McIntyre-Shaheen (6 februari jl.) bijwoonde, nam ik op hoe Hillary Clinton hiermee speelde (luister hieronder). Als je publiek joelt, is het verleidelijk om mee te joelen. Het is echter veel krachtiger om te wachten tot het gejuich stopt en juist dan je volume af te laten nemen. En dat deed Hillary, waarna grootse, inspirerende woorden volgden met een mooi contrast erin:

Here is the truth […] I know it’s hard to get knocked down, I doubt there is anybody who hasn’t had hard times in life. But I learned from my family and my faith that it’s not whether you get knocked down. It’s whether you get back up!

Storytelling: het verhaal van Hillary Clinton

Het verhaal in het spotje voorafgaand aan rally’s is als volgt: Hillary Clinton is een intelligente, ambitieuze vrouw die zich van de middenklasse wist op te werken tot de hoogste elite en vanuit daar eeuwig strijd voert voor een socialer Amerika. Wat kiezers meekrijgen:

  • Ze groeide op als kind in de middenklasse (dit moet de grote middenklasse aanspreken).
  • Werkte vanaf haar tienerjaren om zelf geld te verdienen, geïnspireerd door haar vader die Republikein was (een Republikein die anti-Trump is zal wellicht toch voor haar stemmen).
  • Vanwege haar moeder die een slechte jeugd had – zet ze zich haar leven lang in om kinderen te helpen (iets wat elke christen zal omarmen – en dat zijn er veel in de VS).
  • Na een indrukwekkende schoolcarrière, ze studeerde aan Yale waar ze Bill ontmoette – koos ze dan ook voor een baan bij de Children’s Defense Fund (neemt elke twijfel weg over oprechtheid op dat vlak; ze koos niet voor een carrière bij een prestigieus advocatenkantoor).
  • Tot slot heeft ze acht jaar ervaring als Secretary of State voor Obama (dus velen zien haar als de Democraat met de meest relevante politieke ervaring).

Haar uitdagingen: ze mist authenticiteit

Velen vinden Hillary niet authentiek overkomen. Ze weten niet zo goed waar ze voor staat omdat ze haar thema’s en stellingen herhaaldelijk aanpast aan wat het sentiment is van het grote publiek. Daarbovenop helpt het niet dat grote financiële instellingen ruim twintig miljoen dollar doneerden voor haar campagne – in tegenstelling tot Bernie Sanders. En dan is er natuurlijk dat “akkefietje” vanwege het gebruiken van haar persoonlijke mailaccount. Sommige Amerikanen die ik sprak, beweren zelfs dat Hillary Clinton kil is, een berekende machtsmachine. Toch denken er genoeg achter de schermen anders over haar, als iemand die écht hard werkt aan sociale idealen, attent en toegankelijk is, zoals voormalig speech-schrijver Jon Favreau van Obama haar onlangs beschreef.

Tot slot: spreektips voor Hillary Cliton

Donald Trump, Lions Club Londonderry (feb. 2016)Als ik haar speech coach was, zou ik mijn theaterachtergrond inzetten om te werken aan haar authenticiteit door te oefenen met improviseren. Dat betekent dat je gebruik maakt van het moment, van dat wat het publiek je aanreikt, dat je vertrouwt op wat er is. En laten we eerlijk zijn: er is heel veel. Hillary Clinton is ervaren, strijdlustig en kan winnen als ze de techniek durft los te laten en kwetsbaar durft te zijn. Ze beweegt zich in een mannenwereld, maar haar vrouwelijkheid is nodig om zich écht te onderscheiden. De kans is immers groot dat ze het straks moet opnemen tegen Trump, die meester is in improviseren en de speechtechnieken wel toepast, maar grotendeels spreekt alsof hij een onderonsje met je heeft. Als Hillary én leert improviseren, én meer haar vrouwelijke, kwetsbare kant laat zien, verslaat ze hem wellicht met glans. Velen dromen van een eerste vrouwelijke president. Dus Hillary mag wat mij betreft meer vrouw zijn dan ze nu laat zien. Want hoeveel succes er ook aan Trump moge kleven, hij zal het niet kunnen winnen van een krachtige, intelligente vrouw die haar kwetsbaarheid toont.

Samen met vakgenoten Lars Duursma, Victor Vlam en Bertine Moenaff volgde ik de primary’s in New Hampshire. Sindsdien blog ik over storytellingelementen in de speeches van presidentskandidaten.

Lees hier wat ik eerder schreef over Donald Trump
Lees hier de speech-analyse van de afgevallen kandidaat Jeb Bush

Geef een reactie