We zijn er elk jaar zoet mee: het schrijven van een sinterklaasgedicht. Eerder vertelde Fabel je hoe je met enkele basisregels erin slaagt een goed gedicht te schrijven. Maar hoe schrijf je nu een Sinterklaasgedicht dat écht onvergetelijk is?
Leedvermaak is standaard
De meesten van ons schrijven naast succesjes ook wat gênante ervaringen op van de persoon voor wie we het gedicht schrijven. Want we vinden het vooral leuk om op zijn wangen de kleur van de Sinterklaasmijter te laten terugkomen. Eerlijk is eerlijk: er gaat niets boven leedvermaak. Maar dit soort gedichten eindigen vaak in de prullenbak. Wie wil er herinnerd blijven worden aan iets waar hij zich voor schaamt?!
Stop er gelukselementen in
De positieve psychologie heeft de afgelopen tien jaar steeds meer onderzocht wat ons (duurzaam) gelukkig maakt. Het beoefenen van dankbaarheid is een van die dingen. En iets voor een ander doen maakt zelfs twee mensen gelukkiger; namelijk jij en degene waar je iets voor doet. Als je dit jaar met je Sinterklaasgedicht een ander effect wil bereiken, stop dan elementen van dankbaarheid in je Sinterklaasgezicht en geef die persoon reden om zich goed over zichzelf te voelen. Effectief is het als je de volgende vijf richtlijnen toepast:
- Omschrijf wat de persoon positief voor jou heeft bijgedragen het afgelopen jaar, bijvoorbeeld:
Jij hielp Sint met haar verhuizing, waardoor ze minder stress heeft gehad. Dat jij ook nog belde voor emotionele steun, voorkwam dat Sint zichzelf vergat. - Omschrijf een karaktereigenschap die je altijd bewonderde én waar je baat bij had, bijvoorbeeld:
Sint heeft nu al jarenlang baat, bij hoe vriendelijk jij altijd met haar ongeduld omgaat.
Toen Sint zakte voor haar rijexamen in maart, suste je mijn gesnauw met een slagroomtaart. - Omschrijf wat de persoon voor iemand anders deed, zo gaat het niet alleen maar over jou. Bijvoorbeeld:
Hoe jij voor Jan zorgde toen hij ziek was van de week, maakte dat hij van geluk bijna bezweek. - Omschrijf ook wat de persoon zélf aan positieve dingen heeft bereikt het afgelopen jaar, bijvoorbeeld:
Door jouw doorzettingsvermogen is eindelijk voor elkaar, dat jij weer een diploma haalde dit jaar. - Eindig het gedicht met een of meer complimenten aan de persoon zelf, bijvoorbeeld:
Wat iedereen in jouw omgeving heeft ervaren: er is weinig wat jouw vrolijkheid kan evenaren!
Laatste tip: inlijsten!
Zorg dat je gedicht op één A4 past en presenteer het in een mooie fotolijst. Zo zorg je niet alleen voor een geluksmoment, maar geef je die persoon de kans om dit geluksmoment te laten voortduren. Wedden dat je hiermee een onvergetelijke indruk maakt? Het mooie is dat je je er zelf ook meteen goed van gaat voelen.
Cadeautip: koop hier het leukste cadeautje voor zzp’ers in crisistijd en maak gebruik van de Decemberactie.
Pingback: Decemberactie: hét zzp-boek met korting! | 100 dagen dankbaarheid