Sprekerstip: Durf jij te raken?

Door Alexandra Smith • In Blog, Geen categorieGeen reacties

 

AlexandraSmithLezingBuroProostRechtenvrij

Lezing bij Proosdij, mei 2015

“Wat een authentieke spreker.”

Een zin die elke spreker graag hoort. Want onder die woorden schuilt altijd ook een andere gedachte: “Ik was geraakt.” En mensen raken, dat is wat je als spreker wil bereiken, toch? Je wil dat jouw publiek is geboeid door je verhaal en geraakt is door wat je daarin zegt. Misschien zelfs geïnspireerd, afhankelijk van wat je precies met ze hebt gedeeld. En in dat woord zit nu net de crux.

In het woord delen.

 

Deel je hobbels en waarden

Als je authentiek over wil komen is dat namelijk precies wat je moet doen: iets met anderen durven delen. Bij deze sprekerstip gebruik ik expres het woord durven, want het gaat niet om zomaar wat informatie delen. Het gaat om het delen van je kwetsbaarheid en het delen van jouw persoonlijke waarden: dat wat jij belangrijk vindt. Dingen die je hebt meegemaakt. Hobbels. Dingen waar je blij van wordt – of juist niet. Dingen die je passie zijn. Kortom: alles waar jij als mens voor staat en wat je menselijk maakt. Zodat anderen – die dit herkennen – zich ermee kunnen verbinden.

Stress maakt alert

Als je dit doet, ervaar je geen tweestrijd. Is er geen centje twijfel, sta je 100% achter wat je zegt en kom je authentiek over. Dat is overigens niet hetzelfde als vrij zijn van zenuwen. Laatst vroegen studenten van Fringe Academy die een Workshop Pitchen van mij kregen: ‘Ben je dan nooit zenuwachtig? Je komt zo kalm en authentiek over…’ Mijn antwoord: ‘Natuurlijk ben ik dat, altijd!’ En gelukkig maar. Want een mens heeft stress nodig om in actie te komen en stress maakt je alert. Als je daardoor iets vaker je handen beweegt of vaker iets weg moet slikken is dat niet zo erg. Want ook dat maakt je menselijk.

Alexandra Smith is schrijver, model, freelance columnist bij o.a. nrc.next, spreker bij Speakers Academy en trainer storytelling bij het Sprekershuys.

Geef een reactie