Hoeveel woorden mag een boek tellen?

Door Alexandra Smith • In Blog, Geen categorieGeen reacties
Boekenstapel100dagenklein

Mijn laatste boek telt 49.000 woorden

Een oud-cursist mailde mij met de vraag: ‘Wat is het ideale woordaantal van een boek?’ Het is een vraag die ik vaker krijg.

De afgelopen zes jaar heb ik aan zo’n twintig boeken gewerkt in de rol van co-auteur, ghost writer, schrijver, redacteur of eindredacteur. Na al die jaren ben ik van één ding zeker: het woordaantal van een manuscript is volstrekt onbelangrijk. Het gaat om de inhoud en de vorm waarin je het giet.

Het juiste woordaantal voor een boek: richtlijnen

Natuurlijk kun je voor het woordaantal van een boek wel wat richtlijnen aanhouden, maar dit zijn nadrukkelijk richtlijnen en geen dogma’s. Ik zet ze op een rijtje:

  • Met name voor non-fictie komt het de structuur ten goede als hoofdstukken ongeveer dezelfde lengte hebben.
  • Schrijven is schrappen. Alles wat geen functie heeft en afleidt van de inhoud, kun je beter schrappen. Dit vergroot de leestoegankelijkheid.
  • Als je bij de helft van je boek bent aangekomen, is meestal de point of no return bereikt. Sommigen haken af, anderen schrijven gestaag door. Een kleine groep gaat afraffelen. De lezer heeft het direct door als het verhaal ineens ontzettend rappe wendingen neemt en de schrijfkwaliteit minder wordt. Speel altijd met vertelritme, maar raffel hoofdstukken niet af en geef ze dezelfde aandacht als je de hoofdstukken in het begin gaf.
  • Is je verhaal ijzersterk maar kom je tot nauwelijks 20.000 woorden? Je kunt altijd nog het lettertype vergroten, een kleiner boekformaat kiezen of illustraties toevoegen om meerdere pagina’s te creëren.
  • Ga absoluut niet meer woorden uitspugen enkel en alleen om het woordaantal van je boek te vergroten. Kijk liever naar wat er eventueel nog ontbreekt, dan stoort de lezer zich niet aan passages die zinloos zijn.

Tot slot

De juiste vraag die je moet stellen is niet uit hoeveel woorden een manuscript moet bestaan, maar of je alles in het boek verteld hebt wat je kwijt wilde. Ga na of elke hoofdstuk een functie heeft in het grotere geheel en of ze onderlinge samenhang hebben. Idealiter begin je hiermee, nog voordat je start met schrijven. Als vervolgens de spanningsboog ook klopt, heeft je boek het juiste woordaantal: of dit nu 30.000 woorden of 120.000 woorden zijn. Veel schrijfplezier!

Let op: Binnenkort start de open schrijfklas summer vibes. In drie avonden help ik je naar een beter manuscript of help ik je starten met je boek. Lees hier meer informatie erover en geef je op!

 

 

 

Geef een reactie