Presentatie geven? Maak het persoonlijk!

Door Alexandra Smith • In BlogGeen reacties
Tekst: Alexandra Smith

Ik had onlangs het genoegen om twee TED-sprekers te mogen coachen. Debatrix benaderde mij en andere sprekers uit hun netwerk vanwege mijn achtergrond van storytelling. Aan de hand van deze sessies vielen mij twee belangrijke dingen op die ik  als tip wil meegeven aan iedereen die zich met presentaties of andere wijzen van storytelling bezighoudt.

1. Durf ruimte in te nemen. Gebruik het podium. Blijf niet stokstijf staan maar beweeg! Dat is niet alleen voor jezelf natuurlijker en meer ontspannen, maar zorgt er ook voor dat je presentatie dynamischer oogt. Bovendien kun je dan in plaats van slechts een deel van het publiek, het hele publiek meenemen.

2. Durf over persoonlijke dingen te praten. Wat een TED-talk mede een goede TED-talk maakt, is dat sprekers hun persoonlijke verhaal overbrengen. Vragen die hierbij helpen zijn: wat betekent dit verhaal voor jou, hoe kwam je op het idee voor deze presentatie en waarom inspireert het jou? Als je dit goed onder woorden kunt brengen wordt jouw verhaal veel levendiger, ben je minder geneigd de tekst te vergeten en heb je veel meer kans dat je jouw publiek écht raakt.

Mensen identificeren zich graag met personen en herkenbare situaties. Blijf daarom bij een presentatie vooral jezelf en laat je verhaal aansluiten bij je persoonlijke ervaringen. Je kwetsbaar opstellen is dé manier om je met anderen te verbinden. Hieronder een voorbeeld van hoe Brene Brown dit doet in haar TED-talk over The power of vulnerability.

Geef een reactie